Zimowe przetwory ciągle w modzie?

Ponad połowa Polaków je przygotowuje.

54 proc. Polaków zadeklarowało chęć przygotowania zimowych zapasów, tak wynika z cyklicznego badania Barometr Providenta. Przygotowujemy je niezależnie od wieku. Aż 65 proc. osób w wieku powyżej 40 lat oraz 40 proc. osób młodszych zadeklarowało wykonanie domowych przysmaków. Z badań wynika, że im liczba domowników jest większa, tym prawdopodobieństwo wykonania przetworów wzrasta. Aż 86 proc. gospodarstw, liczących więcej niż 4 osoby, przygotowuje przetwory.

Najmniej chętnie zapasy na zimę przygotowują mieszkańcy dużych miast. Chętniej robią je mieszkańcy małych i średnich miast (50 procent) oraz wsi (60 procent).

Najczęściej zapasy przygotujemy z własnych plonów zebranych w przydomowym ogrodzie lub działce (61 proc.), ale część respondentów deklaruje zakup potrzebnych produktów w sklepach i bazarach (41 proc).

Aż 59 proc. Polaków przyznaje, że zimowe przetwory to kwestia tradycji i przyzwyczajenia.

– Coraz bardziej zwracamy uwagę na wartości odżywcze oraz smakowe produktów, które spożywamy – domowej roboty przetwory zawierają nie tylko naturalne składniki, ale przede wszystkim to tradycja przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie – mówi Karolina Łuczak, Kierownik ds. Komunikacji Provident Polska.

O Redakcja

Dodaj komentarz

  • O nas

    kuriermiastecki.pl jest rozszerzoną, codziennie aktualizowaną, wersją miesięcznika „Kurier Miastecki Gazeta Pomorza" ukazującego się w gminie Miastko od 2006 roku. Wydawcą portalu oraz gazety jest wydawnictwo AG Media sp. z o.o. - lider bezpłatnej prasy na Pomorzu Środkowym.
  • Kontakt

    Masz ciekawy temat pisz lub dzwoń

    redakcja@kuriermiastecki.pl

    tel. 59 724 01 05