Brałeś antybiotyk? Wzmocnij się

Kapusta kiszona, ogórki, jogurt, maśanka, czy kefir – tych produktów nie powinno zabraknąć w naszej diecie po terapii antybiotykowej.

Produkty te pomogą odbudować florę bakteryjną w naszym organizmie. To ważne, bo antybiotyk niszczy nie tylko drobnoustroje chorobotwórcze, ale też te pożyteczne, które znajdują się w jelitach. Ich zadaniem jest ułatwianie trawienia pokarmów, syntetyzowanie niektórych witamin (z grupy B), a także utrzymywanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej.

Regenerację organizmu po chorobie ułatwi także witamina D. Jej odpowiednia dawka zmniejszy ryzyko chorób dróg oddechowych, grypy i przeziębienia. Wielu lekarzy już podczas przepisywania antybiotyku zleca zażywanie preparatów probiotycznych, które zawierają pałeczki kwasu mlekowego – Lactobacillus lub bakterie Bifidobacterium.

Jeśli nie, trzeba uzupełniać dietę – pić jogurty i kefiry z bakteriami probiotycznymi oraz dbaj o dietę, by dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość witamin.

O Redakcja

Dodaj komentarz

  • O nas

    kuriermiastecki.pl jest rozszerzoną, codziennie aktualizowaną, wersją miesięcznika „Kurier Miastecki Gazeta Pomorza" ukazującego się w gminie Miastko od 2006 roku. Wydawcą portalu oraz gazety jest wydawnictwo AG Media sp. z o.o. - lider bezpłatnej prasy na Pomorzu Środkowym.
  • Kontakt

    Masz ciekawy temat pisz lub dzwoń

    redakcja@kuriermiastecki.pl

    tel. 59 724 01 05